Nincs bejelentkezve!
Vissza lépés
Tartalom betöltése...

AZ OLAJ, MINT VESZÉLYES HULLADÉK

Általános ismeretek

A fáradt olaj az egyik leggyakoribb veszélyes hulladék, melynek sorsa, kezelése - akárcsak számos európai országokban - nálunk sem teljesen rendezett, ezért gyakran lehet környezetszennyezés oka. A veszélyes hulladék fogalma magában hordozza a hulladék szót, ami azt jelenti, hogy olyan anyagról van szó, amelyre már nincs szükségünk, feleslegessé vált, meg szeretnénk szabadulni tőle. Ebből azonnal következik, hogy amíg nem válik az a bizonyos anyag hulladékká addig az nem veszélyes hulladék. Addig csak olyan anyag, amely veszélyes és tárolásával, felhasználásával óvatosabban kell bánnunk. A környezetünkre elsősorban a már hulladékká vált anyagok a veszélyesek, hiszen ezek kerülnek ki a tulajdonunkból, ellenőrzésünk alól.

Az ipari termelés során, illetve motorolaj cserét követően keletkezet fáradt, elhasznált kenőanyag megsemmisítésére is kiemelt gondot kell fordítani. Egészségünkre és környezetünkre is veszélyes a fáradt olaj. Futballpálya méretű olajréteg jöhet létre akár néhány deciliter fáradt olaj kiöntése révén. Félliternyi fáradt olaj kiöntése pedig kb. félmillió liter édesvizet tesz szennyvízzé.

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy mi a módja a fáradt olaj felelősségteljes és biztonságos megsemmisítésének. Tilos és törvénybe ütköző a fáradt olaj:

  - Csatornába való kiöntése,

  - Háztartási szemétbe való elhelyezése,

  - Folyókba, patakokba, tavakba, természetes vizekbe öntése,

  - Vagy egyszerűen csak a földre öntése.
 

Szakszerű kezelési lehetőségek:

1. Újrafinomitás: Környezetvédelmi szempontból legszimpatikusabb az anyagában levő újrahasznosítás, mely során   a fáradt olajból finomítás által gyengébb minőségű olaj állítódik elő. Ezeket az olajakat alacsony fordulatszámú gépek, motorok üzemanyagaként hasznosíthatók. Negatív oldalát képezi a kisebb mennyiségek összegyűjtésével járó szállítási költségek, illetve az ezzel járó szállítási kockázatok. Ugyanakkor a gyengébb minőségű üzemanyag nem megfelelő égése során számos elégetlen részecske kerül a környezetbe.

2. Egy másik megoldás veszélyes hulladékégetőkben, cementgyárakban történő elégetés: Ez talán a legegyszerűbb, de nem gazdaságosabb megoldás. A fáradt olajat elégetve felhasználható energiatermelésre, de amennyiben ez nem megfelelő, erre a célra kifejlesztett készülékben történik, akkor nagyon nagy levegőszennyezést okoz.

3. A leggazdaságosabb megoldás, a fáradt olaj keletkezési helyén történő újrahasznosítása. A keletkező kenőanyagot lehet például energetikailag hasznosítani, egy termelő egység fűtésére felhasználni, ezáltal a fűtőanyag egy része helyettesítődik fáradt olajjal. Így - amennyiben megfelel a környezetvédelmi szabványoknak - egy csapásra megoldódik a keletkezett veszélyes hulladék problémája, kizáródik a szállítással, mozgatással járó kockázat. Nem utolsó sorban fűtőanyagot takarít meg, és néhány év alatt vissza is térül a befektetés.
 

Tárolás

Fontos, hogy a szakszerű kezelés előtt a fáradt olajat szivárgásmentes, lezárt hordóban vagy műanyag kannában kell tárolni. A fáradt olaj környezetszennyező, ezért jelentős veszélyt jelent az élővilág számára. Vízbe kerülve, annak tetején szétterülve megakadályozza az oxigénáramlást, s így súlyos károkat okozhat a növény- és állatvilágban. A fáradt olajat minden esetben az arra kijelölt átvevőhelyre kell vinni, illetve átadható a begyűjtésére engedéllyel rendelkező cégeknek.

BEJELENTKEZÉS

 
KAPCSOLAT


Ipari ügyfélszolgálat:

+36 30 892 1400
ipar@unilub.hu
Szaktanácsadás: +36 30 933 2022


                  
 

Közlekedési ügyfélszolgálat:

+36 30 428 4330
kozlekedes@unilub.hu
Szaktanácsadás: +36 30 399 3003

                  
 

Általános kapcsolatfelvétel:

ugyfelszolgalat@unilub.hu
Fax: +36 1 700 2235